4. mars 2009

4. juni 2009 - Nyheter fra fremtiden




Frp får en valgoppslutning på hele 38,4 prosent i en måling foretatt av Norstat, og ville blitt det overlegent største partiet på stortinget hvis valget var i dag. Siv Jensen forteller Aftenposten at hun er fornøyd, men påpeker at dette kun er en av mange målinger. ”Det er valget vi skal vinne,” sier hun.

Ekspertene er enige i at det går mot konservativt stortingsflertall med Fremskrittspartiet i spissen, og Gründer Erik Svebakk forteller Daily Tomorrow at de har tatt seieren på forskudd. Svebakks firma I’m Outta Here er først ute med å organisere landsflukt, og han forteller at han har tjue sjøklare ferger, hver med kapasitet til 600 personer.” Siv Jensen gjør en fabelaktig jobb og vi får stadig flere henvendelser," sier han. "Det kan se ut som folk flest forsvinner.”

Professor Mattis Berg, psykologiforsker ved UiO, forteller at det mest sannsynlig handler om skam. ”Fremskrittspartiet kan ende opp med over en tredjedel av folkets stemmer i ryggen. Og det er her elementet av skam eventuelt kommer inn, på samme vis som østerrikere skammet seg over den høyreekstreme politikeren Jörg Haider.”

Islands regjering er blitt informert om at store folkemasser håper på å få asyl ved et eventuelt brakvalg av Frp. I en offisiell pressemelding fra regjeringskontoret i Reykjavik heter det deriblant at ”Våre norske brødre og søstre vil alltid være hjertelig velkomne.”

I Reykjavik går debatten om hvor strømmen av flyktende nordmenn skal plasseres. Arkiketfirmaet Don’t Be Such a Square har allerede lagt frem skisser, og har høstet mye kritikk for det som kan virke som en norsk, segregert by i byen - flere islendinger har gitt uttrykk for at de er redd for en fornorskning av den islandske hovedstaden. ”Det er bare litt over 300 000 av oss,” sier Marita Martinsdottir, leder for opposisjonspartiet Framsóknarflokkurinn. "Hvis vi lar døren stå åpen vil vi se en snikfornorskning av Island." Men det er langt i fra en ensidig diskusjon. Den intellektuelle ukeavisen Morgunbladid skriver på lederplass at ”Island har muligheten til å få hele norges kulturelite i fanget, [...] vi vil angre i århundrer hvis vi stenger døren for våre ressurssterke brødre og søstre.”

Erik Svebakk bekrefter at flere mennesker fra kreative miljøer har tatt kontakt og at de aller fleste kundene har høyere utdanning. Men han påpeker allikevel at dette er et tilbud for folk flest. ”Professorer eller barnehagetanter,” sier han, "vi står og faller sammen, og alle er velkomne til billettlukene."

Siv Jensen var ikke tilgjengelig for kommentar.



Tekst: Isak Ladegård - Illustrasjon: Martin Mauseth Hvattum