6. feb. 2009

Rasjonell kjærleik

Den amerikanske nevroforskeren Larry Young har analysert hjernekjemi mellom pattedyr i parskapsforhold. Og skal vi tro New York Times, som vi som oftest gjør, mener Dr. Young at en kjærlighetsdrikk er like rundt laboratoriumshjørnet.

Det blir videre hevdet at en kjærlighetsvaksine kanskje vil se dagens lys.

Noen vil argumentere for at vi allerede har kjærlighetsvaksinerende medisin i anti-depressive medikamenter som f.eks. Prozac og Zoloft. Dr. Helen Fisher, forsker og professor ved Rutgers University i USA, har i flere år forsket på ”romantisk kjærlighet”, og hva som foregår i topplokkene våre når vi er koblet til et annet menneske via lidenskap, lojalitet og romantisk tiltrekningskraft. “Love can start off with any of these three feelings,” sier Fisher. Og antidepressive medikamenter kan fort sette kjepper i hjulene for dette systemet. Dr. Fisher viser blant annet til at interessen i det motsatte kjønn kan fade ut, i takt med at depresjonen kveles ihjel.

Dr. Young og New York Times snakker derimot om en annen form for kjærlighetsmedisinering, et, etter hva vi forstår, midlertidlig kjærlighetsstopp. Pfizertopper vil nok gnikke seg i hendene ved tankene på alle pengene som kan bringes inn med en Just got dumped?-pille, en slags Paracet for kjærlighetssorg.

Muligheten til å overleve heartbreaks ved pillehjelp vil få flere konsekvenser, og vi kan fint forestille oss noen av dem. Mange tårer vil nok bli spart, og vel og fint er det, men hva med kunsten, vil den krepere og falle om, død og inspirasjonsløs?

Lang hyggeligere blir det da å tenke på mulighetene som ligger i en vaskeekte kjærlighetsdrikk (spesielt hvis vi velger å unnlate å nevne potensielle voldtektsutnyttelser). Med en forelskelsesinjeksjon kan ødelagte ekteskap blomstre igjen, skillsmisseraten vil stupe. Og datingscenen vil bli revitalisert.

To mennesker som i utgangspunktet ikke er tiltrukket av hverandre kan debattere seg frem til om de bør gå for en forelskelse eller ikke, de kan sammenligne politiske meninger, favorittforfattere, danseskills og fremtidsplaner. Vi kan ha noe så sjeldent som rasjonelt fremtenkte kjærlighetsforhold. En mann med ambisjoner om å jobbe i utlandet vil kanskje ta en vaksinasjon idét han merker forelskelsen ta tak i ham og en frøken som aldri kunne tenke seg noe annet enn å bo i hjembygda. Og den samme kvinnen vil kanskje smugle en dose kjærlighetssaft i den siste drinken han tar, før han flyr til Sør-Amerika. Bare for å forbli hans sweetheart.



Kilder: The New York Times, LA Times, Helenfisher.com

Tekst: Isak Ladegård - Illustrasjon: Martin Mauseth Hvattum