10. sep. 2008

Apokalypse nå?

VITENSKAP
På grensen mellom Frankrike og Sveits ligger CERN, verdens største lab for partikkelfysikk. Newton og Einsteins arbeid går inn i kategorien grunnforskning, og det er også i denne kategorien CERN forsker seg frem - på mange måter i blinde. 50 milliarder kroner er blitt spyttet inn i et storslagent Big Bang-prosjekt, som vi kan kalle det, et prosjekt som grovt sett går ut på å gjenskape mikroøyeblikkene som fulgte Big Bang. Målet er å få ny, grunnleggende vitenskap om universets evolusjon. Hvordan og hvorfor verden er blitt som den er.

100 meter under bakken har CERN snekret sammen en 27 kilometer lang racingtunnel. Her skal protoner sendes ut i motgående retninger, i en hastighet som tilsvarer lysets. Spenningen ligger i å se hva som skjer når de kolliderer. Big Bang!?

Prosjektet rundt Den store tunnelen, eller The Large Hydron Collider som den egentlig heter, ble i verksatt for fjorten år siden, og i dag er omkring 8000 forskere med på prosjektet som har en unektelig eim av storhet over seg. Tunnelen er blitt kalt en oppdagelsesmaskin og en "why-machine."

En dommedagsmaskin, er den også blitt kalt.

“At det er så mange forskjellige teorier betyr at vi ikke har peiling på hva som vil skje,” sa tunneldirektøren Dr. Oddone til The New York Times. “Det er dét som gjør det så spennende.”

Det var også dét som startet dommedagspratet. De kolliderende protonene skal gi innsikt i hvordan universet så ut da det var nyfødt. Skummelt nok mener noen (f.eks Walter L. Wagner, doktor i fysikk) at slike kollisjoner kan føde små, svarte hull. Svarte hull er som kjent glad i å spise, og Dr. Wagner mener at de kan ende opp med å sluke jorden og hele universet.

De fleste vil assosiere Verdens ende med atomkrig eller global oppvarming. Men i følge Dr. Wagner kan den bitre enden også ligge i en giganttunnel i Sveits, og hva som hender der.

Betryggende nok avviser de fleste forskere at en CERN-forårsaket apokalypse er usannsynlig. Men det er verdt å merke seg bruken av ordet usannsynlig, fremfor f.eks. umulig. Doktorgrad eller ikke, ingen vet hva som vil komme av protonkollisjonen. ”Det er en mikroskopisk mulighet for at Tunnelen kan føde flyvende drager,” sa fysikkdoktor Arkani-Hamed i et intervju med The New York Times, for å understreke at det er en spennende pakke verden er i ferd med å åpne. Så får vi se, om vi overlever. Sannsynligvis gjør vi det.


The Large Hydron Collider ble kjørt i gang den 10 september. Det første kollisjonseksperimentet tar sted i midten av oktober.



Kilder: Morgenbladet (5-11 sept, 2008) og The New York Times (sept 10, 2008). Dommedagsprat fra The New York Times (29 mars, 08). Bilder fra BBC, CERN og The New York Times.

Tekst: Isak Ladegård - Illustrasjon: Martin Mauseth Hvattum